یکی از عوامل تاثیرگذار در انتخاب مهدکودک مناسب برای فرزندان، نزدیکی به خانه یا محل کار پدر و مادر است. گرچه این معیار تمام ماجرا نیست؛ عواملی چون کیفیت آموزش، شهریه، فضای داخلی و نحوه برخورد مربیان با کودکان نیز در تصمیمگیری والدین موثر هستند. ما در زونکیدو علاوه بر لیست کردن آدرس و شماره تماس مهدکودکها در این صفحه، نکات کلیدی دیگری که در انتخاب شما تاثیرگذار خواهند بود را نیز مرور خواهیم کرد.
چرا مهدکودک؟
شاید اولین سوالی که برای هر پدر و مادری بهوجود میآید این باشد که آیا لازم است کودک خود را به مهد کودک بفرستم؟ بپاسخ این سوال برای هر خانوادهای بسته به شرایط اولویتهایش متفاوت است. با این حال دلایل بسیاری وجود دارد که اهمیت و ضرورت ثبتنام کودک در مهد را به خوبی نشان میدهد که بخشی از این موضوع را در مقاله “مزایای مهدکودک برای رشد کودکان” پرداختهایم اما برای پاسخ به این سوال توجه به این نکات ضروری است:
-
شکلگیری ساختار روابط اجتماعی در کودک
در سالهای اول زندگی، کودکان بیش از هرچیز از تجربیات جدیدی که میکنند میآموزند. فضاهایی که کودک در آن قرار میگیرد، روابطی که با او برقرار میشود و فرصتهایی که در اختیارش است میتوانند تا حد زیادی تضمین کنند که مهارتهای اجتماعی او شکل بگیرند. در ساعاتی که فرزند شما در مهد کودک به سر میبرد شانس این را دارد که با تعداد زیادی کودک همسن و سال خود وقت بگذراند و از پیچیدگیهایی که در روابطش با سایر بچهها به وجود میآید، بیاموزد.
به علاوه، ارتباطی که کودک با شخص بزرگسال دیگری غیر از خانواده خود برقرار میکند میتواند ساختارهای اجتماعی را در ذهن او شکل دهد. حالا او میداند به غیر از نقشهای تاثیرگذار و مهمی همچون پدر، مادر یا خواهر و برادر، قرار است افرادی به زندگی او اضافه شوند که نیاز است بهشان احترام بگذارد. این تجربهها به کودک شما کمک میکند تا در جامعه با مشکلات کمتری برخورد کند، بتواند تعارضات را با دیگران حل کرده و دوستان جدید برای خود بسازد.
-
بالا رفتن اعتماد به نفس و کاهش ترس و اضطراب
یکی از دلایل ایجاد شدن اعتماد به نفس چه در کودکان و چه در بزرگسالان، یادگیری مهارت جدید است. مهدکودک بهترین نقطه برای شروع یادگیری مهارتهای جدید برای کودکان و خلق توانمندیهای جدید است. فعالیتهای گروهی، دستورزیها و گرفتن نتایج قابل لمس این احساس را در کودک تقویت میکنند که از پس کارها بر میآید و میتواند جایگاه مناسب خود را در اجتماع پیرامونش بسازد. نتیجه این فعالیتها، ایجاد اعتمادبهنفس در فرزند شماست.
از طرفی اضطراب و استرسی که بسیاری از کودکان در مواجهه با محیطهای غریبه خصوصاً فضای آکادمیکی چون مدرسه دچارش میشوند، بعد از تجربه مهدکودک در آنها کمرنگ خواهد شد. همین اتفاق زمینه رشد خلاقیت را در کودک فراهم میکند و به او اجازه میدهد فراتر از فضای خانه و محیطهای امن زندگیش هم استقلال خود را حفظ کند.
-
پایبندی به قوانین و انضباط
میرسیم به یکی از مهمترین دلایلی که بیشتر والدین به خاطرش فرزند خود را در کودکستان ثبتنام میکنند: نظم؛ در پیشدبستانی یا مهد، کودک با فرایندها و روالها آشنا میشود. میآموزد که نمیتواند هر زمان هرکاری که دلش خواست را انجام دهد. میبیند که در جامعه بودن چه نیازمندیهایی دارد، چه قوانینی را بایستی رعایت کند تا در فضاهایی خارج از محیط امن زندگیش پذیرفته شود. این تجربه، معمولاً کودکان را سازگارتر کرده و از سنین پایین مفهوم قانون را برای آنها روشن میکند.
همچنین پیش دبستانی بهترین موقعیت برای کودک است تا به روتینها عادت کند. به اینکه به صورت مستمر سرکلاسهای درسی بنشیند و موضوعاتی را بیاموزد که مربیها از او میخواهند. تجربه انضباط فردی برای بچهها در این سن آنها را آماده ورود به اجتماعی بزرگتر میکند و باعث میشود هوش اجتماعی بالاتری پیدا کنند.
در نظر گرفتن این موارد بیش از هر چیز به ما نشان میدهد که ثبتنام کودکان در مهدهای کودک چقدر میتواند در شکلگیری و رشد شخصیتی آنها موثر باشد. حال اینکه بسیار شنیدهایم که مطرح میشود مهدکودک گذاشتن بچهها صرفاً برای والدینی است که شاغل هستند و نمیتوانند از کودک خود مراقبت کنند. با این استدلال اگر مادری خانهدار باشد گزینه مهد رفتن کودک باید از روی میزش برداشته شود. در حالیکه این چنین نیست. مزایای بسیاری در این اقدام نهفته است که میتواند آینده فرزند شما را شکل دهد. اما یک مهدکودک مناسب چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
ویژگیهای مهدکودک
کادر آموزشی و مدیریتی متخصص: وقتی پای آموزش به کودکان در میان باشد باید از هر جهت از تیمی که قرار است بخش زیادی از روز را با فرزند شما سر و کار داشته باشند، خیالتان راحت باشد. ممکن است در نگاه اول تصور شود که مربیان مهدکودک کار تخصصیای ندارند اما این شغل حساسیت زیادی دارد. فارغ از بحث دانش و تجربه، نیاز است که مربی و همینطور کادر اداری کودکستان، صبر، تحمل و همدلی بالایی داشته باشند. بهتر است به عنوان والد، در هنگام انتخاب مهدکودک به کادر آموزشی و برخورد آنها با کودکان توجه ویژهای داشته باشید.
برنامههای آموزشی متنوع: یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب پیش دبستانی یا کودکستان مناسب، آن چیزی است که به عنوان برنامه آموزشی برای کودکان در نظر میگیرند. دقت داشته باشید که توجه به درسهایی چون ریاضی، زبان انگلیسی و حتی هنر با اینکه بسیار در رشد توانمندیها و توسعه مهارتهای کودکان موثر هستند اما به هیچوجه کافی نخواهد بود. توجه به رشد عاطفی، هوش هیجانی و همینطور توانمندیهای جسمانی کودک نیز باید در برنامه آموزشی گنجانده شود. در واقع بیش از آموزش، پرورش است که در مهدهای کودک میبایست اولویت داشته باشد.
مسئولیتپذیری، پاسخگویی: در ساعاتی که فرزند شما در مهد به سر میبرد مسئولیت تمام و کمال اتفاقاتی که در آنجا میافتد باید بر عهده افرادی پاسخگو باشد. نگرانی و دلمشغولی والدین در این زمینه کاملاً منطقی است. پس وقتی به دنبال مهدکودک در تهران یا سایر شهرهای ایران هستید، خوب تحقیق کنید و مطمئن شوید که کودک شما در فضایی امن چه از نظر فیزیکی و چه از نظر روحی به سرخواهد برد.
انواع مهدکودک از نظر شرایط سنی
اگر بعد از دیدن دو کفه ترازوی فرستادن کودک به مهدکودک و نفرستادن او، تصمیم به اقدام گرفتید، لازم است بدانید که برای انتخاب مناسبترین گزینه، سن فرزند شما هم یک فاکتور تعیینکننده است. طبق اعلام آموزش و پرورش، دو دستهبندی کلی در این زمینه وجود دارد: مهدکودک و پیشدبستانی. شما میتوانید فرزندان دلبند خود از سن شیرخوارگی یعنی بازه سنی صفر تا 36 ماهگی در مهدکودک ثبت نام کنید. اما بعد از آن یعنی از سن 4 تا 6 سالگی، نوبت به پیش دبستانی میرسد.
انواع مهدکودک از نظر امکانات
در دستهبندی کلیتر میتوان مهدکودکها را بر اساس تعداد ساعات پذیرش کودکان تقسیمبندی کرد. مهدهایی که به صورت تمام وقت پذیرای فرزندان شما هستند و آنهایی که تنها ساعاتی از روز را به صورت نیمهوقت کار میکنند. گزینه اول برای آن دسته از والدینی که شاغل هستند و میخواهند که کودک تمام وعدههای خود مانند صبحانه، ناهار و میانوعده را در مهد و کنار دوستانش میل کند، مناسب است. مسلم است که هزینه ثبت نام این کودکستانها بیشتر از مهدهای نیمه وقت است.
اما همین فضاهای آموزشی برای کودکان از نظر امکانات نیز میتوانند دستهبندیهایی داشته باشند. به طور مثال بعضی از مهدکودکها فضای جداگانه برای بازی کودکان در حیاط یا اتاق بازی دارند. بعضی حتی استخر داشته و روزهایی از هفته را برای فعالیتهای غیر درسی در نظر میگیرند. در این میان دستهبندی رایجتر متعلق است به کودکستانهایی که دو یا چند زبانه هستند. این موضوع خصوصاً برای والدینی که میخواهند کودک به جز زبان مادری، به زبان دومی مانند انگلیسی یا فرانسه و حتی آلمانی مسلط باشد، بسیار مهم خواهد بود.
نوع دیگری از مهدها که در سالهای گذشته بین اقشار مذهبی جامعه محبوبیت پیدا کرده مهد قرآنی است. این مهدکودکها که با محوریت آموزش قرآن و فعالیتهای فرهنگی دینی بنا شدهاند بعضاً فقط به این موضوع محدود نشده و کلاسهای تفریحی و آموزشی دیگری چون زبان یا نقاشی را نیز برگزار میکنند.
معرفی مهدکودکهای تهران و ایران در زونکیدو
انتخاب از بین دهها مهدکودک و پیش دبستانی حتی با وجود فیلتر آدرس ممکن است کمی چالش برانگیز باشد. ما در زونکیدو تمام تلاش خود را میکنیم تا با ارائه راهنماهای تخصصی مادر و کودک در این حوزه، شما را در انتخابی درست کمک کنیم. در این بخش میتوانید لیستی از مهدکودکهای تهران و ایران را در دستهبندیهای کاربردی ببینید و با توجه به نکاتی که در این مقاله گفته شد، بهترین گزینه را انتخاب کنید.